Folkend DansenCD132Programma:
1. Tour de France
Bij het ontwerpen van deze parendans liet Luc Vandenheede zich inspireren door o.a. “Show off your lady” en “Mainfield mixer”. Het volksliedje verhaalt over de heroïsche inspanningen van renners als Romain Maes, Sylvère Maes, Gino Bartali, Roger Lapébie tijdens de ronde van Frankrijk in de jaren 30 van de twintigste eeuw.
 
2. Două dansuri cerc din Moldova
Bij het ontwerpen van deze kringdans liet Luc Vandenheede zich inspireren door twee dansen uit Moldavië (een republiek in Zuidoost-Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Proet en Dnjestr (Nistru). Het land wordt in het westen en het zuiden begrensd door Roemenië en in het noorden en het oosten door Oekraïne) De titel “Două dansuri cerc din Moldova” betekent “Twee kringdansen uit Moldavië”
 
3. Grad se beli
“Grad se Beli” is Servisch en betekent “De stad is wit”.
Danskant (toen nog VDCV) verspreidde deze dans reeds in een licht andere versie (‘Dansen uit Joegoslavië, uit het repertoire van Ben Koopmanschap’ ; gepubliceerd in 1991), waarbij een extra maat in de muziek voor een extra wisselpas kon worden gebruikt om deze dans in beide richtingen te kunnen uitvoeren.
 
4. Irish Washerwoman
(De Tovercirkel)
Engelse contradans, traditionele vorm uit Northumberland, uitgevoerd op de melodie¬ “Irish Washer¬woman” De ‘Ierse Wasvrouw’ is een traditionele Ierse jig waarvan de melodie bekend is bij veel mensen. In de uitgave Gezellig dansen 2 (Danskant vzw (toen nog VDCV - Antwerpen) werd deze dans opgenomen onder de titel: “Circassian Circle - Tovercirkel”.
 
5. Kantklossers
Dans ontworpen door Luc Vandenheede waarbij het kantklossen voor inspiratie zorgde.
 
6. Leaving Tipperary
Dans ontworpen door Bert Blanquaert
Tipperary (Iers: Tiobraid Árann) is een plaats in het midden van County Tipperary in Ierland, met bijna 5000 inwoners.
 
7. Genieten
Dans ontworpen door Luc Vandenheede. De melodie werd speciaal voor deze uitgave gecomponeerd door Karl Debaillie van Sois Belle
 
8. Od Yishamah
Titelvertaling: We zullen horen van…
Dans ontworpen door Jonathan Gabay 1975
Het chassidisch jodendom (ook bekend als chassidisme) is een ultraorthodoxe richting binnen het jodendom.
 
9. Pick a bale of cotton
Dans ontworpen door Luc Vandenheede
Deze Negro Spiritual vindt zijn oorsprong bij de zwarte slaven uit het Amerika van de achttiende en negentiende eeuw, en is als het ware een ritmisch protestdeuntje om het hoofd te kunnen bieden aan de zware arbeid op de katoenvelden.
 
10. Rasingka
(All American Promenade)
Amerikaanse parendans, voor deze uitgave uitgevoerd op de “Sois Belle melodie” Rasingka
 
11. Sasa Nukufetau
Land: Tuvalu, de sasa is oorspronkelijk een Samoaanse zitdans, die echter ook in Tuvalu wordt gedanst. Deze hele korte sasa uit Tuvalu wordt hier vijf maal achter elkaar uitgevoerd. Als verbindend tussenstuk is een beweging opgenomen uit een andere dans, namelijk 'Wi Gut Ewrything Tahiti Gut". De oorspronkelijke dans werd uitgevoerd op een ritme dat met de vingers op een zitmat werd getrommeld.
 
12. Scotkant
(Nen West-Vloamshen Skotisch)
Info: Dans ontworpen door Luc Vandenheede, naar de alom verspreide ‘Schottisch’ dat we zien op bijna elk trouwfeest en/of fuif in West-Vlaanderen. De melodie werd speciaal voor deze uitgave gecomponeerd door Karl Debaillie van Sois Belle
 
13. Van het Haantje
Luc Vandenheede liet zich bij het ontwerpen van deze dans inspireren door de dansen ‘Le Brisquet Cellois (een Franse dans) en ‘Tempete’ (een Duitse dans)
 
14. Ver es hot
Dans ontworpen door Luc Vandenheede op een leuke Jiddische Klezmer melodie.