Het eerste deel van het opleidingstraject van Danskant is bedoeld voor iedereen vanaf 16 jaar.
Ze mondt uit in het attest “dansanimator”.
Dat wil zeggen dat de opleiding dansanimator erop gericht is dat de cursisten:
- voor een groep kunnen staan
- een groep kunnen begeleiden en sturen
- verantwoord met een groep kunnen werken
- verantwoord hulp kunnen bieden bij allerhande probleemsituaties
Dit opleidingsonderdeel duurt 6 dagen en wordt ingericht in internaatsverband.
Onze gediplomeerde Danskantdansinstructeurs leren je hoe je kinderen en jongeren kunt animeren met streetdance, dansexpressie en volksdansen. We leren je niet hoe je mensen leert dansen. Daarvoor kun je doorstromen naar de dansdocentenopleiding. Wat je wel krijgt is een rasechte doe-opleiding.
Er bestaan heel wat verschillende dansvormen, maar Danskant kiest heel bewust voor drie dansvormen die eenvoudig en instapklaar zijn. We bedoelen hiermee dat je deze danssoorten makkelijk kunt verwerven, ook al heb je geen grote dansbagage. Deze drie dansvormen komen in de opleiding evenwaardig aan bod. Je danst ze dus sowieso alle drie mee.
We kiezen voor volksdans
Of misschien verkies je liever de term werelddans. Maak je klaar voor een muzikale dansreis waarbij we veel samen dansen. We leren een aantal gestructureerde dansen die de sfeer en de muziek van een bepaald land weergeven. Ze zijn ontstaan in de traditie van de verschillende volkeren, maar zijn nog steeds even leuk om dansen!
De eenvoudige passen uit deze dansen vormen een inspiratiebron voor kleuter- en kinderdansen. Veelal worden zij gecombineerd met de creatieve inbreng van de kinderen zelf.
We kiezen voor dansexpressie
Via duidelijke opdrachten leer je je lichaam en zijn bewegingsmogelijkheden kennen. Je kan er je creativiteit volop in uitleven en de opdrachten op je eigen manier invullen.
We kiezen voor streetdance
We zetten een stap in de wereld van de streetdance met hedendaagse muziek en dynamische dansbewegingen die vooral bij jongeren erg populair zijn. De ideale uitlaatklep voor je overtollige energie.
Focus op doelgroepen
Deze drie danssoorten worden in een weloverwogen mix aangebracht met de nadruk op de verschillende doelgroepen:
- Peuters en kleuters
- Kinderen van 6 tot 9 jaar
- Kinderen 10 tot 12 jaar
- Tieners (12 tot 15 jaar)
- Jongvolwassenen (15+)
Iedere doelgroep vraagt om een andere benadering, daarom staan we ook stil bij de kenmerken en de leefwereld van de verschillende doelgroepen.
Portfolio
Binnen het opleidingstraject van Danskant verwerf je heel veel kennis en vaardigheden. Daarom ontwikkelde Danskant voor jou een portfolio. Dit document helpt jou stil te staan bij wat je leert. Het helpt je de kennis en vaardigheden die voorop staan binnen de opleiding te kunnen benoemen. Het is bedoeld als middel om te reflecteren over de opleiding. Dit document helpt je de verworven kennis en vaardigheden aan anderen te tonen.
Danskant sluit hiermee aan bij het opkomende E.V.C.-verhaal en is bij de eerste binnen het landelijk jeugdwerk om dit concreet te vertalen naar de eigen werking. Hierdoor krijgt de opleiding van Danskant een uniek karakter.
Vaardigheden staan centraal
De opleiding tot dansanimator wil er vooral toe bijdragen dat jij zelf aan de slag kan. Daarom kiest Danskant er voor om een echte doe-opleiding aan te bieden. Al tijdens de opleidingsweek krijg je concrete opdrachten om meteen uit te voeren. Op die manier ervaar je al van in het begin wat het is om dansanimator te zijn.
Wie na de opleiding 60 uur stage tot een goed einde brengt, komt in aanmerking voor het attest “dansanimator”.
De stage moet aan volgende voorwaarden voldoen:
Je bent tussen 16 en 30 jaar oud.
- Je woont in Vlaanderen of het Brussel Hoofdstedelijk gewest.
- Je begeleidt activiteiten met kinderen en jongeren ouder dan 3 jaar en jonger dan 25 jaar.
- De activiteiten gaan door in de geest van de vrije tijd (niet tijdens de schooluren)
- Tijdens je stage word je begeleid door iemand met minstens een attest animator.
- Je houdt een overzicht van je stage-uren bij met vermelding van: tijdstip, aard activiteit, doelgroep en plaats.
- Na een gunstige evaluatie wordt het attest aangevraagd.